Juusonniityn maisemakumpareen useat hyödyt

Kaivinkone kaivamassa Juusonniityn talonäyttely-alueella.

Juusonniityn eteen nouseelle maisemakumpareelle tullaan istuttamaan niittyä edellisten vuosien tapaan. Kukinta pyritään saamaan mahdollisimman runsaaksi Talonäyttelyn ajaksi.

Moni Lempääläntietä kulkeva on varmasti huomannut Juusonniityn tien viereiselle laidalle muodostuneen maisemakumpareen. Ajatus kumpareen kasaamisesta lähti Talonäyttelyn ideointipäivästä, joka pidettiin viime vuoden puolella. Talonäyttelyn yksi teemoista on ekologisuus, jota maisemakumpu ilmentää erinomaisesti. Ylijäämämaita ei tarvitse kuljettaa pois, missä säästyy niin euroja kuin hiilidioksidipäästöjä. Kumpareella on myös muita tarkoituksia.

-Maisemakumpare jatkaa yhtenäistä katunäkymää Lempääläntielle, suojaa liikennemelulta ja antaa näkösuojaa asuinalueelle, pohtii rakennustarkastaja Jasu Kuusisto. Juusonrannan edessä on ollut jo pitkään samankaltainen maisemakumpare.

Kumpareen kohdalle on istutettu jo aikaisempina vuosina niittyä ja perinne jatkuu edelleen. Niittykumpareelle kylvetään yksi- ja monivuotisten niittykasvien siemeniä sekä suojaheinää, jonka avulla ehkäistään rikkakasvien kasvua, kertoo Valkeakosken kaupungin maisemasuunnittelija Sanna Nieminen.

Lisäksi alueelle on suunnitteilla istuttaa muutamia puuryhmiä Juusonrannan kumpareen tavoin. Tavoitteena on, että kukinta olisi mahdollisimman runsasta Talonäyttelyn aikana. Yksivuotiset kasvit kukkivat kylvövuotena. Monivuotiset kasvit kehittyvät hitaasti ja kukintaa on odotettavissa vasta tulevina vuosina. Kylvettävät siemenet ovat kotimaista alkuperää.

Alueelle tuotu maa-aines koostuu pääasiassa savesta, moreenista ja kiviaineksesta. Läjitettävä täyttömaa muotoillaan riittävän loivaksi, jotta alueen niittotyöt on mahdollista tehdä koneellisesti. Alkukesästä täyttömaan päälle levitetään 10-20 cm:n kerros kivennäismaata.

Perustettava niittyalue pidetään kesannolla tulevana kesänä ja huolehditaan rikkakasvien poistosta. Tulevana syksynä tehdään kevytmuokkaus ja levitetään rikkaruohotonta niittymultaa 5-10 cm:n kerros. Monivuotisten niittykasvien siemenet kylvetään syksyllä, jolloin siemenet saavat tarvittavan kylmäkäsittelyn. Yksivuotiset niittykasvit kylvetään keväällä 2024, lumien sulettua.

Maisemakumpareesta on useita hyötyjä:

  • Talonäyttelyalueelta syntyvien ylijäämämaiden hyödyntäminen
  • poistettavien kaivuumaiden kuljetusmatkat ovat lyhyet, jolla säästetään mm. rakentamiskustannuksia ja luontoa
  • maisemakumpu vaimentaa liikenteestä aiheutuvaa melua
  • niittyalueet lisäävät maisemallista arvoa ja luonnon monimuotoisuutta
  • sekä tarjoavat elinympäristön erityisesti pölyttäjille ja muille hyönteisille.