Mitä Talonäyttelylle kuuluu?

Valkoinen talo, joka on rakenteilla.

Syksy on edennyt kovaa vauhtia ja Talonäyttelyyn on enää vuosi aikaa. Tässä jutussa kerromme, mitä Talonäyttelylle kuuluu.

Reilu vuosi sitten Talonäyttelyn suunnittelu ja ideointi oli jo kovassa vauhdissa. Kesäkuussa 2023 kaupunginjohtaja nimesi Talonäyttelyn työryhmään kaupungin markkinointipäällikön, maankäytön johtajan, maankäyttöasiantuntijan, yhdyskuntatekniikan päällikön, pohjoispuolen rakennustarkastajan ja projektipäällikön. Todellisuudessa Talonäyttelyä on ideoitu ja suunniteltu paljon suuremmalla porukalla.

Juusonniityn tontit tulivat hakuun tammi-maaliskuussa 2023 kahdessa erässä. Tonttihaussa saatiin hakemuksia yhteensä reilusti yli 20. Kevään ja kesän aikana osa tonttia hakeneista talotehtaista etsi asiakkaita ja osa siirtyi suoraan hakemaan rakennuslupaa.

Nyt syyskuun alkuun mennessä alueelle on haettu seitsemän rakennuslupaa, joista kaikki ovatkin aloittaneet jo rakentamisen. Nopeimpana kaksi kohdettaan sai pystyyn Kodikas-talot. Maanantaina 4.9. harjakorkeudessa oli ensimmäinen kohde ja muutamaa päivää perässä toinen.

Nykypäivänä osa talotehtaista pystyykin rakentamaan kohteen hyvin nopeasti valmiiksi.

Minulta onkin kyselty jonkin verran, että eikö Talonäyttelyn aikataulu ole liian tiukka, ehtiikö sinne muka valmistumaan yhtään kohdetta. Vastaus on, että ei ole liian tiukka aikataulu, ehdottomasti ehtii. Täytyy ottaa huomioon, että aikaa kuluu enemmän, jos itse alkaa pitkästä tavarasta rakentamaan perheelle taloa töiden ohella kuin, jos talotehdas tai rakennusliike valmistaa kohteen.

Talotehtaiden nopeat toimitusajat mahdollistavatkin sen, että Juusonniitylle ehtii vielä rakentamaan ensi kesän Talonäyttelyyn. Kun vuonna 2017 järjestettiin Talonäyttely, viimeinen rakennuslupa myönnettiin tammikuussa 2017. Eli vain noin seitsemän kuukautta ennen näyttelyn alkamista. Ja kyllä, tuo kohde valmistui aikatauluun mennessä.

Alueella on vapaana kahdeksan pientalotonttia, joiden hinnat ovat erittäin edullisia. Hinnat vaihtelevat 14 500 ja 20 000 euron välillä. Näistä hinnoista voi saada vielä alennusta 25 prosenttia. Näyttelyn etuna on se, että alue rakentuu nopeasti ja melko samaan aikaan valmiiksi. Työmaiden ääniä ei tarvitse juurikaan kuunnella enää vuosien päästä.

Mitä Talonäyttelylle siis kuuluu?

Maailmantilanteeseen nähden erittäin hyvää. Kesällä 2024 Juusonniityllä pääsee ihastelemaan ja hakemaan inspiraatiota edullisista, kompakteista ja energiatehokkaista kohteista. Lisäksi Talonäyttelyssä pääsee kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroja sekä seminaareja rakentamisesta ja asumisesta, nauttimaan maukkaasta lounaasta ja lapsillekin tapahtumasta löytyy kaikenlaista tekemistä. Niin ja erikoisuutena, pääsee istumaan työvaatteista tehdyillä puistonpenkeillä.

Jutun on kirjoittanut Talonäyttelyn projektipäällikkö Siiri Nieminen.