Rakentajien esittely osa 6: Outolintu

luonnoskuva talosta ulkoa

Outolintu Oy rakentaa Juusonniitylle kaksikerroksisen omakotitalon. Moni varmasti muistaa Outolinnun perustajan Juuso Horellin rakentaman talon vuoden 2017 Talonäyttelystä

Mikä on Outolintu?

Arkkitehtitoimisto Outolintu on arkkitehti Juuso Horellin vuodesta 2017 pyörittämä suunnittelutoimisto. Yhtiön tarkoitus on suunnitella ja rakennuttaa kestävää ja kohtuuhintaista, mutta korkeatasoista rakennuskantaa. Yhtiön logo komeilee vuoden 2017 Talonäyttelyyn valmistuneen kokeellisen hirsitalon seinässä Länsi-Lintulassa, täällä Valkeakoskella. Toimisto tekee pääasiallisesti uudispientalojen suunnittelua, mutta myös korjaussuunnittelua. Rakenteiden kosteustekninen toimivuus ja materiaalit sekä talotekniikka yleisesti suunnitellaan tässä toimistossa tavanomaista perusteellisemmin.

Mikä sai Outolinnun innostumaan Talonäyttelystä?

Hyvät kokemukset edellisestä Talonäyttelystä vuodelta 2017. Lisäksi näyttelyteemoista varsinkin kohtuuhintainen asuminen ja ekologisuus ovat hyvin yhteensopivia Outolinnun suunnittelufilosofian kanssa.

Mitä odotuksia Outolinnulla on Talonäyttelyä kohtaan?

Lisätä ihmisten tietoisuutta siitä, että pätevän arkkitehtisuunnittelijan avulla saat toiveidesi mukaisen asunnon, joka on toimiva ja kustannustehokas. Toimiston suunnittelemissa, näyttävissä asunnoissa Etelä-Pirkanmaalla sekä Helsingin ja Oulun seuduilla asuu jo kymmeniä tyytyväisiä asukkaita, eivätkä niiden kokonaiskustannukset eivät ole keskimääräistä uudisrakentamista korkeammat.

Kuten viime Talonäyttelyssä, odotan myös mielenkiintoisia keskusteluja messukävijöiden kanssa. Erityisesti haluan herättää ajatuksia rakennusten ympäristöpäästöistä, pitkäikäisyydestä ja toimintavarmuudesta, jotka tässä rakennuksessa on huomioitu erityisen hyvin.

Ja miksi tämä talo on tällainen?

Tontti on valittu ensin ja talo on suunniteltu sitten. Tämä talomalli huomioi tämän paikan erityispiirteet, sekä hyvät että huonot, mahdollisimman hyvin. Tontti avautuu mukavasti etelään. Toisaalta tontti on pieni, mikä tekee yksityisen pihapiirin rajaamisesta vaikeaa. Lisäksi tontti on kauttaaltaan loivaa rinnettä.

Ratkaisu on 2-kerroksinen, pienehkö talo tontin pohjoisreunassa. Isohko oleskelupiha jää kauttaaltaan aurinkoiselle eteläpuolelle, eikä sitä talon pienen koon vuoksi tarvitse pengertää. Piharakennus ja asuinrakennus sekä sen erillinen pihasaunasiipi rajaavat hyvin suojaisan pihan ja terassin, mihin myös asunnon tärkeimmät oleskelutilat avautuvat.

Rakennuksen korkeudella on myös rakenteellisia perusteita. Rakennuksessa on huonekohtainen painovoimainen ilmanvaihto, joka toimii sitä paremmin, mitä korkeampi rakennus on. Jyrkempi kattorakenne on myös kosteusteknisesti varmempitoiminen. Ja onhan se näyttävämpikin! Rakennuksessa on myös muita menneiden vuosikymmenten ja -satojen hyväksihavaittuja rakenneteknisiä ratkaisuja.

Kysy lisää!
Juuso Horelli
040 555 4202

Tekstin on kirjoittanut Outolinnun perustaja ja arkkitehti Juuso Horelli.