Arkkitehtitoimisto Outolinnun kohteessa minimoidaan kaikki rakentamisen päästöt

Havainnekuva valkoisesta kaksikerroksisesta omakotitalosta, jonka eturappusilla istuu ihminen.

Talonäyttelyssä esitellään kymmenen uniikkia kotia, joissa korostuvat ekologisuus ja edullisuus. Arkkitehtitoimisto Outolinnun rakentamisprojektissa minimoidaan kaikki rakentamisen päästöt, ei vasta asumisvaiheen päästöjä. Yrittäjä ja arkkitehti Juuso Horelli taustoittaa, miten tämä onnistuu.

Talonäyttelyn rakentajat tekevät vastuullisia valintoja jo rakentamisen aikana ja tuovat vihreää arkea tulevaisuuden asumiseen esimerkiksi maksimoimalla uusiutuvan energian käyttöä. Arkkitehtitoimisto Outolinnun yrittäjä ja arkkitehti Juuso Horellin taloprojektissa seurataan jo kaikkia rakennusvaiheen päästöjä ja fiksuilla valinnoilla pyritään pitämään ne mahdollisimman alhaisina. Rakentamisen päästöjen vähentäminen on ollut mielessä jo arkkitehtisuunnittelussa.

– Talon kompaktilla massoittelulla vähennetään ulkovaipassa tarvittavien rakennusmateriaalien tarvetta. Rakennuksen pieni maapinta-ala vähentää maansiirtojen tarvetta. Pääasialliset keinot ovat kuitenkin rakenteellisia. Eristeet, alapohja- ja yläpohjarakenne ovat täysin puupohjaisia, samoin välipohjat ja väliseinät. Valettavia rakenteita on vain anturassa, märkätiloissa ja takan perustuksessa, Juuso Horelli kertoo.

Kohteessa rakentamisen päästöjä seurataan esimerkiksi vertaamalla eri rakennusmateriaalien EPD-raportteja, joista ilmenee niiden ympäristörasitus. Esimerkiksi vesikatteeksi on valittu Katepalin Toptie Green3, joblla oli vesikatemateriaaleista pienin GWP-arvo (Global Warming Potential). Rakennuksen päästöt tilastoidaan tietomalliin. Vastaavaa Ympäristöministeriön määrittelemää laskentaa aletaan vaatia pientaloa suuremmilta uudisrakennuksilta ensi vuoden alussa uuden rakentamislain astuessa voimaan. Eräissä Keski-Euroopan maissa vastaavaa laskentaa sovelletaan jo myös pientaloihin.

– Ekologisuutta lisätään entisestään helpolla huollettavuudella ja kosteusteknisellä toimintavarmuudella. Taloteknisiin asennuksiin pääsee pääosin käsiksi helposti, kun ne on tehty pintavetoina. Alapohjaan ja vintille pääsee tarkastamaan rakenteiden kunnon. Hengittävät rakenteet tuovat vikasietoisuutta, jos rakennuksessa sen elinkaaren jossain vaiheessa on kosteusvaurio. Rakennesuunnittelussa on hyödynnetty uusinta tutkimustietoa, millaiset rakenteet toimivat homehtumatta myös muuttuvassa Suomen ilmastossa. Esimerkkejä tästä ovat muun muassa maltillinen eristepaksuus ja paksu, eristävä ja diffuusioavoin tuulensuojalevy.

Tulevalle kesälle valmistuva kohde on 2-kerroksinen ja sen 83 neliössä on neljä huonetta sekä keittiö. Kodin runkomateriaali on Horellille tyypillisesti puu, ja lämmitysmuoto on vesi-ilmalämpöpumppu. Horelli suunnitteli uniikin kodin myös vuoden 2017 Talonäyttelyyn.

– Kompakti muoto ja maltilliset ikkunakoot antavat hyvän pohjan jo lähtökohtaisesti energiatehokkaaseen asumiseen. Rakennuksessa on riittävän iso takka lämmittämään koko asunnon. Taloon tulee akusto, jolla sähkönkulutusta voi tasata pois kulutuksen piikkitunneilta, jolloin sähköntuotannon päästöt myös ovat suurimmillaan. Samalla talossa on akkuvarmennus lämmitysjärjestelmälle ja valaistukselle, jolloin talo on melko immuuni myös sähkönkatkoksille. Rakennus on tyyliltään ja massoittelultaan ajaton ja hienovaraisen pelkistetty. Nähdäkseni se tulee kestämään aikaa hyvin tältäkin kantilta!

Tutustu kohteen tarkempaan esittelyyn:

Seuraathan meitä jo somessa:
facebook.com/talonayttely
@talonäyttely_valkeakoski